Tudtad, hogy a diákhitel teljesen más, mint a többi kölcsön? Számos kedvezmény vonatkozik rá, rendkívül rugalmas, a különböző hitelkonstrukciókat pedig felhasználhatod akár az egyetem finanszírozására, akár a mindennapi élet szükségleteinek fedezésére. Hogy mi mindent érdemes még tudni a diákhitelről, gyorstalpaló cikkünkben összeszedtük, a legfontosabb gyakorlati kérdéseket röviden megválaszoltuk!

1. Bármire költhetem a diákhitelt?

A Diákhitel1 szabad felhasználású, tehát bármire költheted: albérlet vagy kollégiumi díjra, tanuláshoz szükséges könyvekre, jegyzetekre, technikai eszközökre, tömegközlekedésre, de akár szórakozásra és kikapcsolódásra is. Amire szeretnéd! 🙂
Azonban a Diákhitel2 és a Képzési Hitel kizárólag a tandíj finanszírozására szolgálnak, ezeket mi közvetlenül az oktatást végző intézménynek utaljuk, így az igénylés után neked már nincs egyéb teendőd vele.

2. Lehet-e családtámogatási kedvezményt igényelni?

Igen, minden típusú diákhitel konstrukciónál elérhetőek a családtámogatási kedvezmények! Az általad nevelt gyermekek számától függően kérhető a törlesztési kötelezettség szüneteltetése, vagy akár a teljes tartozás elengedése.

3. Van-e lehetőség előtörleszteni, végtörleszteni?

Igen, ráadásul a diákhitel előtörlesztése és végtörlesztése is díjmentes! Többletfizetéses előteljesítésre szintén van lehetőség, azaz, ha az aktuális törlesztőrészletnél nagyobb összeget fizetsz be, az fedezetet nyújthat jövőbeli esetleges törlesztőrészlet elmaradás esetén.

4. Mikortól kell törleszteni?

A diákhitelt a hallgatói jogviszonyod megszűnését követő 4. hónaptól kell elkezdened törleszteni, vagy pedig a 45. életéved betöltését követő 4. hónaptól.

5. Felnőttképzés finanszírozására kérhető Diákhitel?

Ebben az esetben a Képzési Hitelt igényelheted és nem jársz rosszabbul, sőt! A Képzési Hitel ötvözi a legjobb diákhitel jellemzőket, így ha tanulmányaidat a Diákhitel Központtal megállapodást kötött intézményben végzed, és megfelelsz a hiteligénylési feltételeknek, bátran belevetheted magad a tanulásba.

6. Van lehetőség online ügyintézésre?

Természetesen! A Diákhitellel kapcsolatos műveletek széles skálája intézhető az otthonod kényelméből, a Diákhitel Direkt rendszerében. Néhány kattintással már intézheted is:

  • A hitelösszeg és a folyósítás gyakoriságának módosítását
  • A hitelfolyósítás szüneteltetését vagy újraindítását
  • Törlesztést, előtörlesztést
  • Törlesztőrészlet mérséklést
  • Elállást, szerződés felmondást

Ráadásul a hiteligénylés is végezhető online formában, a felsőoktatási intézményed Neptun rendszerében vagy a Diákhitel Direkten keresztül.

7. Módosítható a hitelösszeg?

A szabadfelhasználású Diákhitel1 esetében nemcsak azt döntheted el, hogy a hitelt egy összegben vagy pedig havonta utaljuk-e a bankszámládra, de a hitelösszeg félévente is módosítható az aktuális anyagi helyzetednek megfelelően. Tehát teljesen magadra szabható!

Reméljük, hasznosnak találtad az összeállított kérdés- és válaszgyűjteményt, ha pedig részletesebb információkat keresel, nézz szét alábbi oldalainkon:

Diákhitel1: https://diakhitel.wpsandbox.introweb.hu/diakhitel1/
Diákhitel2: https://diakhitel.wpsandbox.introweb.hu/diakhitel2/
Képzési Hitel: https://diakhitel.wpsandbox.introweb.hu/kepzesihitel/

Így tudsz Diákhitelt igényelni

  • Válaszd ki az intézményedet!
  • Jelentkezz be a Neptun rendszerbe!
  • Az Ügyintézés menüpontban válaszd a Diákhitel igénylése lehetőséget!

Ha a Neptun rendszer nem elérhető, akkor a Diákhitel Direkt felületen, vagy Diákhitel Partnerpontjainkon is el tudod indítani az igénylést.

Nézd meg további bejegyzéseinket is!

További híreink