Kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására. Ezt szolgálja egyebek mellett a 25 éven aluli munkavállalók szja-mentessége, valamint a kedvezményes diákhitel. A kamatemelések és az infláció növekedése ellenére továbbra is kamatmentes maradt a Diákhitel2, valamint a pandémia okozta nehézségek áthidalását szolgáló Diákhitel Plusz, a szabad felhasználású Diákhitel 1 kamata pedig változatlanul 2 százalék alatt van. (Forrás: Ma este, m1)

Továbbra is népszerű a diákhitel, amelynek különböző formái már hallgatók tízezreinek segítettek abban, hogy a tanulmányaikra tudjanak koncentrálni. Azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, és ezért aztán a legkülönbözőbb eszközökkel szeretnénk őket segíteni a tanulmányaikban, az életkezdésükben, a családalapításban és az otthonteremtésben egyaránt.
A kormányzati szándékot igazolja, hogy a kamatemelések és az infláció ellenére 2022 első félévében továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel2, valamint a pandémia okozta nehézségek áthidalását szolgáló Diákhitel Plusz is.

Ez egy rendkívüli termék volt, a koronavírus-járványra való tekintettel vezette be a kormány, hogy könnyítse a diákok életét, és hogy mindenképpen elkerüljük azt, hogy nőjön a felsőoktatási lemorzsolódás a hallgatók között. A Diákhitel Pluszt tavaly több mint 20 ezren igényelték, és minden jel arra mutat, hogy idén is ez a konstrukció lesz a legnépszerűbb. Szabolcs a pénzből új laptopot vásárolt, ami nagy segítség számára.

Az elmúlt félévben rekordszámú volt a szabad felhasználású Diákhitel1 kérvényezés is, amelynek kamata változatlanul 1,99%. A szabad felhasználású Diákhitel 1 tanulmányi hónaponként 150 ezer forintig igényelhető, így a tanév során akár másfél millió forinthoz juthatnak a hallgatók. Ezt több mint 10 ezren igénylik, és minden évben nő a számuk egyébként az igénylő hallgatóknak. A kamatmentes Diákhitel2-t a költségtérítéses képzésben résztvevő hallgatók igényelhetik. Most már minden harmadik hallgató, aki költségtérítéses szakra jár, az igénybe veszi a diákhitelt.

Mindhárom konstrukcióra igaz, hogy családpolitikai dimenziói is vannak. A másoddiplomára készülő Krisztina minden félévben fölvette a hitelt, ami nagy anyagi segítséget jelentett a családnak.

Akik egy gyermeket szülnek, számukra a diákhitelnek a visszafizetését felfüggesztjük. A második gyermek megszületésekor a diákhitelnek a felét elengedjük, és a harmadik gyerek megszületésekor pedig a diákhitelnek a teljes fennmaradt tartozása megszűnik. Már majdnem hétezer édesanyának tudtuk majdnem hétmilliárd forint értékben elengedni a diákhiteleit, tartozásait. A fiatalokat a diákhitel mellett számos egyéb kormányzati intézkedés segíti. Ilyen a január elsején életbe lépett 25 év alattiak SZJA-mentessége is.

Ha valaki azt mondja, hogy igénybe veszi a diákhitel támogatást is, akkor összességében az a rendelkezésre álló jövedelem nagyobb lesz, vagy nagyobb lehet, amelyet hasznosíthat a tanulmányai mellett, vagy éppenséggel a tanulmányainak a finanszírozására.

Aki egyetemet végez, annak a jövedelme jelentősen magasabb lesz, mint aki nem végzett volna felsőoktatási tanulmányokat. Így aztán egy jó befektetés is alapvetően tanulni, nekünk pedig az a feladatunk, hogy mindenki, aki tanulni szeretne, annak a számára ezt lehetővé is tegyük. Ezt szolgálják az ösztöndíjak, a családtámogatások és a diákhitel rendszer is.

Ne legyen a Kárpát-medencében olyan magyar hallgató, aki anyagi okokból esetleg nem tudja az álmainak vagy a tehetségének megfelelő felsőoktatási képzést elvégezni. A támogatásoknak köszönhetően nincs is olyan hallgató, aki anyagi problémák miatt nem tudja befejezni a tanulmányait.

Így tudsz Diákhitelt igényelni

  • Válaszd ki az intézményedet!
  • Jelentkezz be a Neptun rendszerbe!
  • Az Ügyintézés menüpontban válaszd a Diákhitel igénylése lehetőséget!

Ha a Neptun rendszer nem elérhető, akkor a Diákhitel Direkt felületen, vagy Diákhitel Partnerpontjainkon is el tudod indítani az igénylést.

Nézd meg további bejegyzéseinket is!

További híreink