Budapest, 2023. június 22., csütörtök (OS) – Folytatódik a diákhitel kamattámogatása, 2023 második felében is kedvező feltételek mellett lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel.

A háború és a szankciók egész Európában veszélyeztetik a gazdaságot, a családok életszínvonalát és megélhetését, a munkahelyeket. A recesszió elkerülése, a munkahelyek megvédése, valamint a vállalkozások stabilitásának és versenyképességének megőrzése érdekében a Kormány új gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el, miközben a családtámogatásokkal, az adócsökkentések és a nyugdíjak védelmével, a rezsicsökkentett árakkal, béremelésekkel, kötelező árakciókkal, árstopokkal, a SZÉP-kártyára érkező lehetséges támogatás 200 ezer forintos növelésével és a felhasználhatóság kibővítésével segíti a lakosságot.
A szankciók miatt a kamatkörnyezet drasztikusan megromlott, azonban ebben a nehéz gazdasági helyzetben is meg kell védeni a diákok és a hallgatók érdekeit, biztosítani kell, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen. Nem szabad hagyni, hogy a káros és elhibázott szankciók miatt fiatalok ezrei essenek el a továbbtanulás lehetőségétől, a gazdaság számára pedig biztosítani kell a jól képzett munkaerőt, amely a gazdasági fejlődés és versenyképesség alapja.
A jelenlegi kamatkörnyezetben a hatályos szabályok szerint a diákhitel kamatjának 14 százalékra kellene emelkednie.

A kialakult helyzetet mérlegelve a Kormány arról döntött, hogy továbbra is fenntartja a szabad felhasználású Diákhitel1 jelentős mértékű kamattámogatását, így 2023. július 1-jétől kezdődően az ügyfeleknek, a hitelfelvevő hallgatóknak és a már végzett diákoknak a 14%-os kamatmérték helyett csak 7,99%-os kamatot kell megfizetnie. Emellett továbbra is kamatmentesen áll rendelkezésre a Képzési Hitel és a Diákhitel2. Jelenleg mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel Központ által kezelt termékeket, amelynek felét teszi ki a szabad felhasználású Diákhitel1-et igénybe vevők köre.
A Kormány év végére egy számjegyűre csökkenti a szankciós inflációt. A korábbi intézkedéseken túlmutatóan ennek érdekében indult el júniustól a kötelező akciózás és ezt segíti a júliusban induló online árfigyelő rendszer. A Kormány intézkedései működnek, az infláció egyre nagyobb ütemben csökken.
Az egy számjegyű infláció, valamint ezt követően az egy számjegyű jegybanki irányadó kamat elérése megnyitja a lehetőséget, hogy a Diákhitel1 kamata újra 4,99%-os szintre csökkenhessen.
A kamattámogatott hitel mellett 2023. július 1-jétől a diákhitelt igénybe vevők minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel nyithatnak majd diákhitel folyószámlát a fiatalok, hiszen a „diákhitel számlát” biztosító kereskedelmi bankoknak ingyenesen kell biztosítaniuk pl. a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is.

Kiadó: Gazdaságfejlesztési Minisztérium

Így tudsz Diákhitelt igényelni

  • Válaszd ki az intézményedet!
  • Jelentkezz be a Neptun rendszerbe!
  • Az Ügyintézés menüpontban válaszd a Diákhitel igénylése lehetőséget!

Ha a Neptun rendszer nem elérhető, akkor a Diákhitel Direkt felületen, vagy Diákhitel Partnerpontjainkon is el tudod indítani az igénylést.

Nézd meg további bejegyzéseinket is!

További híreink