Rekordnagyságú, több mint 31 milliárd forintos múlt évi kihelyezésével átlépte a 400 milliárd forintot az idén húszéves Diákhitel Központ által folyósított hitelek nagysága – tájékoztatta a Világgazdaságot Magyar Péter vezérigazgató. (Forrás: Világgazdaság)

A növekedéshez nagyban hozzájárult, hogy tavaly, a koronavírus-járvány kezdetekor a kormány és a Diákhitel Központ több döntésével is gyorsan és érdemben segítette a hirtelen nehéz pénzügyi helyzetbe került felsőoktatási hallgatókat. Ennek köszönhetően 2020-ban, még a 2003-as indulás időszakát is lepipálva, 42 ezer új szerződést kötött a Diákhitel Központ, három és félszeresét a 2019-es 12 ezernek. Az új szerződések több mint kétharmadát a 2020. május 1-jétől elérhető, szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz tette ki. A lehetőséggel élők 98 százaléka a maximális, félmillió forintos hitelt vette fel a maximális, ötéves törlesztési idő mellett. Magyar Péter szerint ez teljességgel érthető, hiszen a piacon ilyen egyszerűen, hitelminősítés és fedezet nélkül, szabadon felhasználható hitel nem áll a lakosság rendelkezésére.

Ugyancsak hozzásegített a rekordmértékű kihelyezéshez, hogy 2020 augusztusától a kormány döntése szerint a korábbi 70 ezer forint több mint duplájára, 150 ezer forintra emelkedett a szabad felhasználású Diákhitel 1 havi maximálisan igényelhető nagysága. Magyar Péter szerint a koronavírus-járvány okozta munkaerőpiaci nehézségeknek – a tanulás mellett beszűkült munkavállalási lehetőségeknek – is szerepük volt abban, hogy a korábbi évekhez képest lényegesen magasabb arányban, 80 százalékban igényelték a maximális hitelt az egyetemi, főiskolai hallgatók.

E hitelrendszerben 193 ezer aktív szerződés van, a szám pedig jócskán megnőhet a Diákhitel Központ vezérigazgatója szerint. Egyrészt ugyanis a Diákhitel Plusz igénylési határideje 2021. június 30-ig meghosszabbodott a kormány döntése értelmében, a napokban elfogadott módosítás révén pedig a korábbiaknál lényegesen gyorsabban utalhatják ki az igényelt pénzt. Még nagyobb megugrásra számít Magyar Péter a szak- és felnőttképzési hitelek bevezetésének hatásaként, e hitelek május 31-től igényelhetők teljesen online módon a Diákhitel Központnál. A kamatmentes Képzési Hitel 2-ből – ahogyan a Diákhitel 2-ből is – a képzési költségek egésze fedezhető. A Képzési Hitel 1 szabad felhasználású lesz, 1,99 százalékos kamat mellett, a havi maximális nagysága 150 ezer forint. Ez azoknak nyújt majd nagy segítséget, akik eddig anyagi okokból nem tudtak elsajátítani új szakmát vagy részt venni a felnőttképzésben. A kormány döntése értelmében bevezetett, rendkívül kedvező hitellehetőségek – Magyar Péter szerint – nagyban hozzájárulhatnak a munkaerőpiaci mobilitáshoz, valamint a szak- és felnőttképzés népszerűségének emelkedéséhez. A felnőtt- és szakképzési hitelt a 18 és 55 év közöttiek vehetik igénybe maximum tízéves futamidővel.

Magyar Péter tájékoztatása szerint a hiteltörlesztési moratóriummal a törlesztési szakban lévő diák hitelügyfelek mintegy 30-35 százaléka él, de a rendkívül kedvező törlesztési feltételek miatt a Diák hitel Központnál a törlesztési moratórium lejártakor sem számítanak a portfólió romlására, a bedőlt hitelek számának számottevő emelkedésére. Mint a vezérigazgató emlékeztetett, a diákhitelrendszer kapcsolódik a kormány családpolitikai intézkedéseihez, így a második gyermek megszületésekor az édesanya fennálló hiteltartozásának 50, míg a harmadik gyermek megszületésekor a 100 százalékát törlik. E lehetőséggel már több mint ötezer család élt. A családi kedvezményeket a szak- és felnőttképzési hitel felvevői is igénybe vehetik majd.

Így tudsz Diákhitelt igényelni

  • Válaszd ki az intézményedet!
  • Jelentkezz be a Neptun rendszerbe!
  • Az Ügyintézés menüpontban válaszd a Diákhitel igénylése lehetőséget!

Ha a Neptun rendszer nem elérhető, akkor a Diákhitel Direkt felületen, vagy Diákhitel Partnerpontjainkon is el tudod indítani az igénylést.

Nézd meg további bejegyzéseinket is!

További híreink