Évről évre többen veszik igénybe a Diákhitel Központ konstrukcióit. A tavalyi után várhatóan idén is rekordot dönt a diákhitelt és képzési hitelt igénylők száma, köszönhetően a minden eddiginél kedvezőbb igénylési feltételeknek és a május 31-től a szak- és felnőttképzésben igényelhető képzési hiteleknek.

Magyar Péterrel, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójával a diákhitelek előnyeiről, az igénylés feltételeiről és a törlesztés kondícióiról beszélgettünk.

A Diákhitel Központot 2001-ben alapították. Milyen céllal jött létre a vállalat és milyen konstrukciókat vehetnek ma igénybe a fiatalok?

A Diákhitel Központ megalapításának célja az volt, hogy Magyarországon és a Kárpát-medencében ne legyen olyan fiatal, aki anyagi okokból nem tud az álmainak és tehetségének megfelelő diplomát szerezni. 20 év alatt több, mint 500 ezer hallgatónak folyósítottunk, majdnem 500 milliárd forint értékben diákhiteleket. A diákhitelt igénylő hallgatók több mint 50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy diákhitelek nélkül nem tudta volna elkezdeni vagy befejezni felsőfokú tanulmányait.

Az idei évtől a kormány döntése alapján a diákhitelekhez hasonló kedvezményes képzési hitel konstrukciókkal segítjük a megújult szak- és felnőttképzésben tanulókat.

A most beiratkozó felsőoktatási hallgatók a teljesen szabad felhasználású Diákhitel1 és a költségtérítésre fordítható Diákhitel2 között választhatnak.

Miben rejlik a diák- és képzési hitelek vonzereje?

Jelenleg a valaha volt legalacsonyabb, 1,99 százalékos kamattal igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1 és a május 31-től bevezetett Képzési Hitel1 is. A kizárólag felsőoktatási önköltségre felvehető Diákhitel2 és a képzési díjra fordítható Képzési Hitel2 továbbra is teljesen kamatmentes.

A Diákhitel1 és a Képzési Hitel1 esetében a kormány döntése alapján tanulmányi hónaponként, már akár 150 ezer forint is igényelhető, ezáltal évi 1,5 millió forint szabad felhasználású forráshoz juthatnak a hallgatók, valamint a szak- és felnőttképzésben tanulók. A Diákhitel1, valamint a Képzési Hitel1 szabadon költhető bármire, akár lakhatásra, informatikai eszközökre, valamint a tanulmányok során felmerülő egyéb költségek finanszírozására.

A Diákhitel2 és a Képzési Hitel2 kizárólag képzési költség finanszírozására használható, a felnőttképzésben 500 ezer forintig, a felsőoktatásban a teljes tanulmányi önköltség erejéig.

A hitelbírálat, valamint a biztosíték nélkül igényelhető, bármikor ingyenesen előtörleszthető termékek iránti kereslet az alacsony kamatoknak, a kedvező feltételeknek és a 2018-ban bevezetett családi kedvezményeknek köszönhetően évről évre emelkedik.

A diákhiteleket, valamint a képzési hiteleket igénylők jogosultak a családtámogatásokra. Ha egy családban a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének vagy képzési hitelének a felét, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig a teljes diákhitel, képzési hitel tartozást elengedi a Diákhitel Központ. Eddig több mint ötezer édesanya hiteltartozását engedte el, mintegy hatmilliárd forint értékben a Diákhitel Központ.

Az elmúlt évben jelentősen megnőtt igénylésszám azt mutatja, hogy érdemi segítséget jelentenek a Társaságunk által kínált hitelkonstrukciók a hallgatóknak és idén tavasztól már a szak- és felnőttképzésben tanulóknak is.

Hogy történik a hitelek igénylése?

Az elektronikus ügyintézés a mai huszonévesek körében természetes. Erre reagálva már korábban bevezettük az e-szerződéskötés lehetőségét. Az online rendszer népszerűségét jelzi, hogy minden második diákhitelt igénylő ezt a módszert választja. A diakhitel.hu honlapon minden szükséges információ megtalálható a termékeinkről és pár perc alatt igényelhetők a termékeink.

A diákhitel egy előnyös lehetőség a hallgatók számára, ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy végső soron ez egy hitel, amit viszsza kell fizetni. Ez hogy történik?

A diákhitelek esetében a diploma megszerzését követő negyedik hónapban kell kötelezően megkezdeni a törlesztést, amiben meglehetősen rugalmasak vagyunk, az adott minimum felett mindenki a saját körülményeihez igazíthatja a törlesztőrészleteket, de bármikor lehetséges a díjmentes előtörlesztés is. A korábbiaknál sokkal gyorsabban, átlagosan hat év alatt fizetik vissza a felvett hitelt a diplomás fiatalok, amiben nagy szerepet játszik az évi 10 %-os béremelkedés és a mélyponton lévő munkanélküliség. Az eddigi eredmények alapján, hogy értékelné a Diákhitelt?

A tavalyi évben 17 195 hallgató vett fel szabad felhasználású Diákhitel1-t, 77% 50 ezer forintnál magasabb havi összeget, 37% pedig a legmagasabb, 150 ezer forint összeget igényelte havonta.

Tavaly több mint 42 ezer hallgató igényelt valamilyen diákhitelt és a valaha volt legmagasabb összeget, 33 milliárd folyósítottunk. A tavalyi után várhatóan idén is rekordot dönt a diákhitelt és képzési hitelt igénylők száma, köszönhetően a minden eddiginél kedvezőbb igénylési feltételeknek és a május 31-től a szak- és felnőttképzésben igényelhető képzési hiteleknek.

(Kiskegyed)

Így tudsz Diákhitelt igényelni

  • Válaszd ki az intézményedet!
  • Jelentkezz be a Neptun rendszerbe!
  • Az Ügyintézés menüpontban válaszd a Diákhitel igénylése lehetőséget!

Ha a Neptun rendszer nem elérhető, akkor a Diákhitel Direkt felületen, vagy Diákhitel Partnerpontjainkon is el tudod indítani az igénylést.

Nézd meg további bejegyzéseinket is!

További híreink