Idén hihetetlenül sok változás történt a diákhitel háza táján. Júniusban rekordalacsony kamatmértéket hirdetett ki a Diákhitel Központ a Diákhitel1 esetében, amelyet ráadásul a külhoni magyarok is igényelhetnek. Ezentúl 2019. október 1-től bevezetik a Nyelvtanulási Diákhitelt, továbbá egyre több édesanyának van lehetősége a felvett hallgatói hitelének az elengedésére – tájékoztatott Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója. (Forrás: www.blikk.hu)
 

Jó hír a felsőoktatási hallgatóknak, hogy 2019. július 1-től a 1,99%-ra (történelmi mélypontra) csökkentették a szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát. A Diákhitel1-gyel havi 15 és 70 ezer forint közötti összeget igényelhetnek a hallgatók egy félévben, legfeljebb öt hónapra, amely az igénylés után a hallgató bankszámlájára érkezik. Ez 11 félév alatt akár 3 850 000 forintot is jelenthet, amelyet a hallgatók bármire, akár lakhatásra, akár informatikai eszközökre, akár a tanulmányaikra is fordíthatnak. Külföldi felsőoktatási tanulmányok esetén egy évben dupla összegű, havi 140 000 forintos Diákhitel1 felvételére nyílik lehetőség.

Az önköltséges képzésre fordítható Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően továbbra is kamatmentesen vehető fel. A Diákhitel2 összege nincsen maximalizálva, így a legdrágább, szemeszterenként akár 1 millió forint feletti képzések is finanszírozhatóvá válnak a kamatmentes hitel segítségével. Tavaly már minden negyedik önköltséges hallgató élt ezzel a kiemelten kedvező lehetőséggel.

A diákhitelt számos tényező teszi vonzóvá a hallgatók körében: a hallgatói hitelekre jellemző, a kereskedelmi banki hitelekhez képest nagyságrendekkel alacsonyabb kamat, a rugalmas, rendkívül ügyfélbarát törlesztési feltételek, valamint a második és harmadik gyermek utáni 50%-os és 100%-os hitelelengedés. Ha egy családban 2018. január 1. után megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének 50%-át, ha megszületik a harmadik gyermek, akkor a teljes diákhitelt elengedjük. Ez egy önköltséges orvostanhallgató esetében akár 14 millió forint hitel elengedését is jelentheti. 2018. január 1. óta már több mint 2500 édesanya részesült részleges vagy teljes diákhitel-elengedésben.

A hiteligénylés ráadásul nem igényel személyes jelentétet sem: az elektronikus aláírásnak köszönhetően már ügyfélkapun keresztül történő azonosítással is meg lehet kötni a Diákhitel szerződést, amely lehetőséggel közel minden második hallgató él is. A hallgatóknak lehetőségük van ugyanakkor arra is, hogy akár a tanulmányi rendszer hallgatói felületén, akár a Diákhitel Direkten (www.diakhiteldirekt.hu) keresztül kezdeményezzék az igénylést és az adatlapot a felsőoktatási intézmény erre hivatott egységén, vagy a postahivatalokban és a kijelölt bankfiókokban adják le.

Mindezek után nem meglepő, hogy az elmúlt egy évben igencsak megnövekedett a diákhiteligénylők száma. A tavalyi kiugró érdeklődést követően az idei kamatcsökkentés utáni hónapban másfélszeresére emelkedett a Diákhitel1-et igénylő hallgatók száma, és a Diákhitel2-t is közel 20%-kal többen vették fel, mint tavaly júliusban. A rendkívül kedvező konstrukciókkal legnagyobb arányban a gazdasági- és pénzügyi szakos hallgatók élnek.. A hallgatói hitelek felvételéhez továbbra sem szükséges hitelbírálat vagy biztosíték és a diákhitelek bármikor, ingyenesen előtörleszthetők.

Mindkét diákhitel igényléséhez érvényes hallgatói jogviszony szükséges, a visszafizetését pedig a diploma megszerzése után négy hónappal kell elkezdeni. Ugyanakkor bármikor van lehetőség ingyenes előtörlesztésre is. A szabad felhasználású Diákhitel1-et már a külhoni magyarok is igényelhetik: nem kell más hozzá, mint magyar állampolgárság, magyarra fordított hallgatói jogviszony és magyar bankszámla. Több száz diák él továbbá azzal a lehetőséggel, hogy a nyugat-európai felsőoktatási tanulmányaikhoz igénybe veszik a rendkívül kedvező kamatozású, Diákhitel1-et. Azon diákok, akik 2019. szeptember 16-ig igénylik a hallgatói hiteleket, már október 15-én hozzájuthatnak a megigényelt összeghez, mely a Diákhitel1 esetében a hallgató bankszámlájára, a Diákhitel2 esetében pedig közvetlenül a felsőoktatási intézményhez érkezik.

Magyar Péter a közelmúltban bejelentette azt is, hogy 2019. október 1-től bevezetik a Nyelvtanulási Diákhitelt: ennek keretében egyszeri 500 ezer forintot lehet igényelni, amelyet öt év alatt kell visszafizetni. Az új hitelterméket azok az aktív vagy hallgatói jogviszonyukat szüneteltető hallgatók vehetik majd fel, akik nem rendelkeznek a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsgával, vagy már záróvizsgát tettek, de nyelvvizsga hiányában diplomát nem szereztek.

A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója arra biztatja a diákokat és családjukat, hogy keressék fel a diakhitel.wpsandbox.introweb.hu honlapot és tájékozódjanak a rendkívül kedvező támogatási lehetőségekről. Bármilyen felmerülő kérdésre örömmel válaszolnak a Diákhitel Központ munkatársai akár személyesen, akár a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül.

Így tudsz Diákhitelt igényelni

  • Válaszd ki az intézményedet!
  • Jelentkezz be a Neptun rendszerbe!
  • Az Ügyintézés menüpontban válaszd a Diákhitel igénylése lehetőséget!

Ha a Neptun rendszer nem elérhető, akkor a Diákhitel Direkt felületen, vagy Diákhitel Partnerpontjainkon is el tudod indítani az igénylést.

Nézd meg további bejegyzéseinket is!

További híreink