A magyar kormány – figyelembe véve többek között az élethosszig tartó tanulás és a felnőttképzés kiemelt fontosságát – 2020 augusztusában döntött arról, hogy 2021 tavaszától a diákhitelhez hasonló kedvezményes képzési hitel konstrukciókkal segíti a megújult szak- és felnőttképzés rendszerét és az abban részt vevőket. A részletekről Magyar Pétert, a Diákhitel Központ vezetőjét kérdeztük.  (Forrás: www.origo.hu)

A Diákhitel Központ Zrt. speciális állami, „not-for profit” intézményként éppen 20 éve segíti a felsőoktatásba bejutó fiatalokat abban, hogy pénzügyi akadályok ne hátráltassák őket felsőfokú tanulmányaik elvégzésében – mondta Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója az Origónak. A vezérigazgató kiemelte, hogy 20 ÉV ALATT TÖBB MINT 500 EZER HALLGATÓ ÉLT KÖRÜLBELÜL 500 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKŰ DIÁKHITEL ADTA KEDVEZMÉNYES LEHETŐSÉGGEL. A diákhitelt igénylő hallgatók több mint 50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy diákhitelek nélkül nem tudta volna elkezdeni vagy befejezni felsőfokú tanulmányait.

Esélyegyenlőség

Egy friss kutatás szerint a magyarok 50 százaléka kész arra, hogy a munkahelyük megtartása, vagy magasabb fizetés érdekében átképezze magát – tette hozzá. Ezért is biztosak benne, hogy nagy kereslet lesz a május 31-től elérhető új szak- és felnőttképzési hitelek iránt. 

Már csak esélyegyenlőségi okokból is indokolt, hogy a felsőoktatásban tanulóknál nehezebb anyagi körülmények közül érkezők is hozzájuthassanak a diákhitelekkel szinte azonos feltételekkel a kedvezményes lehetőségekhez. Bíznak benne, hogy az új termékek jelentősen növelni fogják a szak- és felnőttképzések népszerűségét és ezáltal sikerül betölteni a hiányszakmákat, valamint tovább javítani a pozitív munkaerőpiaci számokat, mindezzel pedig sikerül hozzájárulni a magyar gazdaság újraindításához.

A magyar kormány – figyelembe véve többek között az élethosszig tartó tanulás és a felnőttképzés kiemelt fontosságát – 2020 augusztusában döntött arról, hogy 2021 tavaszától a diákhitelhez hasonló kedvezményes képzési hitel konstrukciókkal segíti a megújult szak- és felnőttképzés rendszerét és az abban részt vevőket. 

„Jelenleg mintegy 120 ezer ember tanul szak- és felnőttképzésben, de kutatások szerint a képzési hiteleknek is köszönhetően jóval többen lépnek majd be erre a területre. Idén 30 ezres igénylés is érkezhet a Diákhitel Központhoz” – mondta Magyar Péter. A legfőbb cél, hogy minél többen tudják elvégezni azokat a képzéseket, amikre eddig anyagi okok miatt nem volt lehetőségük.

Így tudsz Diákhitelt igényelni

  • Válaszd ki az intézményedet!
  • Jelentkezz be a Neptun rendszerbe!
  • Az Ügyintézés menüpontban válaszd a Diákhitel igénylése lehetőséget!

Ha a Neptun rendszer nem elérhető, akkor a Diákhitel Direkt felületen, vagy Diákhitel Partnerpontjainkon is el tudod indítani az igénylést.

Nézd meg további bejegyzéseinket is!

További híreink