Interjú Magyar Péter vezérigazgatóval az m1 Ma este című műsorában. (Forrás: m1)
 

Mv: Máris folytatjuk a Ma estét. Több mint a duplájára emelkedett a Diákhitel1 összege. Augusztus 15-étől havi 70 ezer forint helyett akár 150 ezer forint szabad felhasználású, kedvező kamatozású hitelt igényelhetnek a felsőoktatási hallgatók. Az máris kiderült, hogy rendkívül népszerű az új konstrukció, az első két nap alatt máris több száz diák élt a lehetőséggel. Jöjjenek a további részletek Katától és vendégétől. Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója a vendégünk. Jó estét kívánok!

Magyar Péter, vezérigazgató, Diákhitel Központ: Jó estét kívánok!

Mv: Nemrég járt nálunk, akkor ott hagytuk abba a beszélgetést, hogy a felsőoktatási diákhiteleknél csúcsot dönt az igénylesek száma 2003 óta. Most azt láthatjuk, hogy közben lecsaptak a diákok, hogyha lehet így fogalmazni a megemelt összegű Diákhitel1-re. Három nap alatt mit mutatnak a számok, mi a tapasztalat?

Magyar Péter: Jó estét kívánok! Én azt gondolom, az egy nagyon nagy lépés a Diákhitel Központ és a diákok életében 2001-ben, amikor az első Orbán-kormány alapította a Diákhitel Központot, akkor 21 ezer forint volt a havi maximum összege a szabadfelhasználású Diákhitel1-nek. Én jómagam is akkor az egyik első ügyfele voltam a Diákhitel Központnak. És utána szépen, fokozatosan nőtt ez, mostanáig 70 ezer forintra, és a kormány gondolt egy nagyot és döntött egy fontosat, és több mint a duplájára, ahogy elhangzott 150 ezer forintra emelkedett ez a szabad felhasználású, nagyon kedvező kamatozású hitel havonta. Ugye 1,99%-kal kamatozik, soha ilyen alacsony nem volt a szabadfelhasználású hitel kamata nálunk. És a számokat kérdezte, most már három nap alatt mintegy ötszáz diák igényelte a legmagasabb összeget, illetve módosította az igénylését, hiszen eddig is ugye a ma már egyetemisták eddig éltek nagy számban a Diákhitel1 adta lehetőségekkel. Ugye eddig maximum 70 ezer forintot tudtak igényelni, és most nagyon sokan áttértek az új szemeszterben 100 ezer forintra, 130-ra vagy éppen a maximum 150 ezer forintra. Illetve jelenleg is zajlik a beiratkozási időszak nálunk, hetvenezer diák tudta meg egy pár napja, pár hete, hogy felvették a felsőoktatásba. Ők most ismerkednek a Diákhitel adta lehetőségekkel, és az látszik, hogy már most nagyon sokan a maximum összeget igénylik. Hogy mi volt az oka ennek az emelésnek, amiért a kormány erről döntött. Ez nagyon egyszerű, az utóbbi években elsősorban az egyetemi városokban nagyon megnőtt a lakbérköltség, és van egy felmérésünk arról, hogy a Diákhitel1-et jellemzően lakbérre költik vagy éppen a kollégiumi költségekre a diákok. Több mint 50%-át erre költik, 25%-a a fennmaradó résznek meg informatikai és egyéb oktatási eszközökre, és a fennmaradó 25% egyéb megélhetési költségekre. Tehát nagyon befolyásolja a költségvetését a diákoknak, hogy mennyi a lakbér.

Mv: Szabadfelhasználású, szabadon elkölthető tehát bármire. A kérdésemet is megválaszolta. Mi a helyzet a sikertörténetekkel? Tehát itt azért több dolgot is említett, hogy a legfőbb a lakhatás, az albérletdíjak, kollégiumi díjak és gondolom a különböző kiegészítő eszközök. De ezentúl milyen sikersztorik voltak az elmúlt években, amelyek publikusak is?

Magyar Péter: Sikertörténetek helyett inkább az ilyen különlegességeket mondanék. Vannak olyanok, akik startup cégeket alapítottak ebből az összegből. Ugye ez most már évente másfél millió forintot jelent, tíz hónapra tudunk egy évben folyósítani. Ez mondjuk öt év alatt egy egyetemi oktatás alatt mondjuk hét és félmillió forint. Az már egy jelentős összeg, de eddig is egyébként elég sok volt pár év alatt. Van, aki startup céget alapított, van, aki vett egy robogót belőle és egy sikeres futárcéget hozott létre, van olyan, aki New Yorkban alapított belőle céget. Ezek egyike sem megy szembe egyébként a Diákhitel céljával. Ugye elsősorban az a cél, hogy senki ne legyen, ne legyen olyan magyar diák a Kárpát-medencében, aki anyagi okok miatt nem tud diplomát szerezni. De ugyanakkor egy életkezdési támogatás is ez a fiataloknak. Ez elősegíti a kormány, hogy ne magas kamatozású egyébként olyan hitelekbe keljen belevágni a fiataloknak, amiket nehéz később visszafizetni, valamint hitelcsapdába ejti őket. Ez a Diákhitel erre is használható. Ugye van a másik ága, ami csak kötött felhasználású, csak képzési díjakra fordítható. Ez továbbra is kamatmentes. Ez is nagyon népszerű, hiszen minden harmadik diák most már él a lehetőséggel, aki képzési díjat fizet az egyetemeken. De az…

Mv: Ez a Diákhitel2.

Magyar Péter: Ez a Diákhitel2, illetve továbbra is nagyon népszerű, erről a múltkor beszéltünk a Diákhitel Plusz. Ez a félmillió forintos kamatmentes, teljesen szabadfelhasználású lehetőség, amelyet a kormány a COVID-járvány miatt vezetett be, hiszen a munkaerőpiacon volt egy nagy turbulencia. Beszéltünk arról is, hogy majdnem minden harmadik diák elveszítette a diákmunkáját, illetve a gyakornoki munkáját, nekik próbált vagy kívánt a kormány segíteni ezzel a Diákhitel Plusszal.

Mv: Mennyire sikeres ez az új konstrukció, tehát a Diákhitel Plusz? Naponta ezt hányan veszik igénybe, és hogyha számítanak, kalkulálnak ezzel, akkor év végére mire számítanak?

Magyar Péter: Ahogy említettem már, több mint 17 ezren igénybe vették 2,5 hónap alatt, és ami meglepő, hogy nem nagyon csökken az igénylési dinamika, még most is vannak olyan napok, amikor bőven száz fölött van az igénylés. De elmondható, hogy hetente átlagosan ötszáz új igénylés érkezik hozzánk. És erről azért is fontos beszélni, hiszen egész nyáron tudják igényelni a diákok, és ezt az igénylés beérkeztét követően két héten belül kis is tudjuk utalni. Jellemzően egyébként a maximális félmillió forintot igénylik a hallgatók.

Mv: Hogyan segítenek a családi kedvezmények? Ugye rendszerint vezérigazgató úr ezt kiemeli. Ugye amióta bevezették ezt, hányan veszik igénybe és itt mely hiteleket emelné ki, mely konstrukciókat?

Magyar Péter: Igen, én azért szoktam erről beszélni, mert meggyőződésem, hogy ez nagyon nagyban hozzájárul a Diákhitelek egyre növekvő népszerűségéhez. Ugye 2018-ban vezette be a kormány ezeket a családi kedvezményeket, ami azt jelenti, hogyha megszületik egy családban a második gyermek, akkor az édesanya Diákhitelének a felét elengedjük, ha megszületik a harmadik gyermek, akkor a teljes Diákhitelt. Ha belegondolunk abba, hogy mondjuk egy orvostanhallgató akár 14-15 millió forint Diákhitel2-t is föl tud venni az évek során, akkor ennek nem kell külön magyarázni, hogy mekkora segítséget jelenthet egy családnak mondjuk egy ekkora hitel elengedése. És ha számokról kell beszélni, akkor mintegy ötezer édesanyának tudtunk már majdnem ötmilliárd forint értékben segítséget nyújtani. És ami nagyon jó hír egyébként, ugye a múltkor beszéltünk a jövő április 1-től elérhető szak- és felnőttképzési hitelekről. Ott is érvényes lesz a családtámogatási kedvezmény. Mi úgy gondoljuk, hogy ott még nagyobb arányban fogják ezt igénybe venni az édesanyák.

Mv: Több interjúban is azt hangsúlyozza, hogy működik a magyar modell. Hogyan lesz ez támogatás, és mitől támogatás ez sem mint egy klasszikus hitel?

Magyar Péter: Én, igen azt gondolom, hogy mint más területeken, itt is működik a magyar modell, hiszen ez egy önfenntartó rendszer. Sokan azt gondolják, hogy a Diákhiteleket az állami költségvetésből fizetjük. A Diákhitel Központ ezzel szemben kereskedelmi bankoktól, tehát piacról vesz föl forrásokat, vagy a Magyar Fejlesztési Banktól vagy éppen uniós bankoktól, illetve fejlesztési intézményektől. Tehát nem terheli alapvetően a magyar költségvetést ez a nagyon sikeres modell, és emellett egyre többen veszik föl, egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. Tulajdonképpen a kamattámogatás az, meg a családtámogatás, ami esetlegesen költségvetési kiadással jár. De ha belegondolunk abba, hogy majdnem 450 ezer, sőt több mint 450 ezer hallgatónak adott már valamilyen segítséget a Diákhitel Központ, és több mint a felük azt mondta, hogy a Diákhitelek nélkül valószínűleg nem tudott volna lediplomázni, akkor ahhoz a nagyon nagy számhoz jutunk, hogy körülbelül 230 ezer olyan diplomás van ma Magyarországon, akik legalább részben a Diákhiteleknek köszönhetik a diplomájukat.

Mv: Hány év alatt tudják azonban visszafizetni, mit mutat a tendencia, és ez hogyan változott?

Magyar Péter: Itt is nagyon megnyerő, illetve pozitív a tendencia. Egy pár éve még tíz év körül volt az átlagos törlesztési idő. Ez most lement hét év alá, sőt a legfrissebb számok már hat év körüliek. Ennek nagyon egyszerű az oka egyébként, utóbbi három évben tíz százalékos bruttó átlagbér-emelkedés volt hazánkban. És hogyha az idei számokat nézzük, akkor ez idén is így lesz, tehát nem töri meg a COVID-járvány okozta remélhetőleg átmeneti munkaerőpiaci turbulencia ezt a bérdinamikát. És ennek köszönhetően sokkal gyorsabban, sokkal egyszerűbben tudják visszafizetni a diákok a Diákhiteleket. Egy százalék alatt van a bedőlt hitelek aránya a Diákhitel Központnál, ami extrém alacsony, ha összehasonlítjuk bármelyik kereskedelmi banki termékkel.
Mv: Csak nagyon röviden, ön is említette, hogy a beiratkozás időszakát éljük. Hol tudnak a leggyorsabban és a leghitelesebben tájékozódni az érintettek?
Magyar Péter: Én azt javaslom mindenkinek, a diakhitel.wpsandbox.introweb.hu honlapra látogasson el. Ott mindent megtalál, van egy pénzügyi tájolónk, ahol meglátja, hogy mekkora költségvetés milyen bevételek és milyen kiadások várhatók az egyetemi évek alatt, és el tudja dönteni, hogy melyik Diákhitel termék a legmegfelelőbb számára.

Mv: Magyar Péternek köszönjük, hogy itt volt.

Magyar Péter: Köszönöm a lehetőséget.

Így tudsz Diákhitelt igényelni

  • Válaszd ki az intézményedet!
  • Jelentkezz be a Neptun rendszerbe!
  • Az Ügyintézés menüpontban válaszd a Diákhitel igénylése lehetőséget!

Ha a Neptun rendszer nem elérhető, akkor a Diákhitel Direkt felületen, vagy Diákhitel Partnerpontjainkon is el tudod indítani az igénylést.

Nézd meg további bejegyzéseinket is!

További híreink