Több mint hatvan százalékkal igényelték meg többen idén a Diákhitel1-et, mint tavaly ilyenkor, tudta meg az InfoRádió a Diákhitel Központ vezérigazgatójától. Hozzátette, soha nem volt akkora szükség a diákhitelre, mint most. Dzsubák Tamás kérdezte dr. Magyar Pétert. (Forrás: InfoRádió)
 

Magyar Péter, vezérigazgató, Diákhitel Központ Zrt.: Mintegy hatvan százalékkel többen igényelték ebben az időszakban idén a Diákhitel1-et, a szabad felhasználású diákhitelt, mint tavaly ilyenkor. Továbbra is mélyponton, 1,99%-on van a Diákhitel1-nek a kamata, illetőleg itt volt még egy könnyítés, amit a kormány meghozott áprilisban, hogy visszamenőleg is igényelhették a hallgatók az első szemeszterre nézve a szabad felhasználású Diákhitel1-et, ezzel is több száz hallgató élt. Kettő lehetőséggel kombinálva összesen hétszázezer forint teljesen szabad felhasználású, nagyon kedvező kamatozású hitelhez juthattak a hallgatók. Több ezren éltek ezzel a lehetőséggel, ahogy mondtam, hatvan százalékkal többen, mint tavaly ilyenkor.

R: Mikor kaphatják meg a pénzt?

Magyar Péter: Ezt, hogyha tegnap, akik a legutolsó pillanatban kérték, azok két héten belül a számlájukra kapják ezt a pénzt. Illetőleg természetesen lehet majd igényelni később is, a következő tanév első szemeszterére augusztustól. Ott is lesz egy fontos újdonság, amiről áprilisban döntött a kormány. A most havi 70 ezer forintos maximum összeget 150 ezer forintra, több mint a duplájára emeli a Diákhitel1-nél a kormány. Így már egy tanévben másfél millió forint segítséghez juthatnak a diákok. Illetve ami szintén nagyon fontos, szintén áprilisi döntésből ered, hogy május 1-től elérhetővé vált a Diákhitel Központnál a teljesen szabad felhasználású kamatmentes Diákhitel Plusz, félmillió forintos maximum összeget igényelhet a hallgató. Ezt alig másfél hónap alatt több mint 13 ezren igényelték. Csakhogy egy összehasonlítást mondjak. Tavaly, 2019-ben összesen 11 600 új ügyfél jött a Diákhitel Központhoz, most pedig másfél hónap alatt csak erre az egy termékre több mint 13 ezren jelentkeztek és elmondható az, hogy egyrészt a koronavírus-járvány miatt, másrészt pedig a kedvező kamatozások és családtámogatási kedvezmények miatt talán soha nem volt ekkora szükség, vagy kereslet a diákhitelekre, mint most. 2001 óta talán 2020 lesz az az év, amikor a legtöbb hallgatónak a legnagyobb összegben tud folyósítani a Diákhitel Központ akár negyvenmilliárd forintról is több mint negyvenezer diákról is beszélhetünk majd az év során.

R: Mit várnak attól, hogy a következő tanévtől a Diákhitel1 keretösszege emelkedni fog?

Magyar Péter:
Ez egy régi igénye volt a hallgatói önkormányzatoknak és a hallgatóknak is, hogy a szabad felhasználású Diákhitel1 összegét emelje fel a kormány, hiszen a lakhatási költségek elsősorban a lakbér és a kollégiumi díjak ezek folyamatosan emelkedtek, főleg az egyetemi nagyvárosokban. És jellemzően, akik a Diákhitel1-et igényelték tőlünk, azok szinte maximum, hetvenezer forintos összeget igényelték. És a kormány ezt a kérést fogadta meg áprilisban, amikor arról döntött, hogy felemeli 150 ezer forintra a lehetőséget. Én azt gondolom, hogy jelenleg a piacon ennek a terméknek nincs versenytársa, hiszen ahogy mondtam, 1,99%-kal kamatozik, és teljesen szabad felhasználású hitelről beszélünk. És amit sose szabad elfelejteni, hogy az édesanyáknak a második gyermek után elengedjük a diákhitel tartozásának a felét, illetőleg ha egy harmadik gyerek megszületik a családban, akkor a teljes diákhitel tartozást. A tavalyi év során több ezer édesanyának tudtuk több milliárd forint értékben elengedni a diákhitel tartozását. Valószínűleg az is hozzájárult ahhoz, hogy mind a Diákhitel1, mind a Diákhitel2 és most pedig az újonnan bevezetett Diákhitel Plusz is történelmi népszerűségnek örvend.

Így tudsz Diákhitelt igényelni

  • Válaszd ki az intézményedet!
  • Jelentkezz be a Neptun rendszerbe!
  • Az Ügyintézés menüpontban válaszd a Diákhitel igénylése lehetőséget!

Ha a Neptun rendszer nem elérhető, akkor a Diákhitel Direkt felületen, vagy Diákhitel Partnerpontjainkon is el tudod indítani az igénylést.

Nézd meg további bejegyzéseinket is!

További híreink