Szűkös az év vége? Szeretnél spórolni álmaid tárgyára, egy nyaralásra, vagy csak az elkövetkezendő időszakra? Akkor segítünk benne! Összegyűjtöttünk néhány hasznos spórolási tippet, hogy mindig maradjon egy kis tartalék a pénztárcában. Így nem fog gondot okozni, ha esetleg nem sikerült ösztöndíjhoz jutni, vagy kiváltanád a diákmunkát!

Vezess költségvetést!

Minden téren meghálája magát a pontos jegyzetelés, ezt minden egyetemista tudja. 🙂 Ha azt is feljegyzed, hogy mire, mennyit költöttél az adott hónapban, könnyebb lesz átlátni a pénzügyeidet. A leírt adatokból így ki lehet következtetni, hogy mi mennyi pénzt emészt fel, hol lehetne esetleg visszaszorítani a költségeket. Manapság már szuper appok is rendelkezésre állnak a költségvetés vezetésére, de ha a klasszikus módszert kedveled, egy papír és egy toll is elegendő.

Vásárlási tippek

Jöjjön a feketeleves, a gyakorlati cselekvés, ami hidd el, csak eleinte tűnik nehéznek! A boltokban csábító lehet nagy kiszerelésű terméket venni csak azért, mert olcsóbb, mint ugyanakkora mennyiség kisebb csomagokban. Ilyenkor állj meg egy pillanatra, mielőtt kosárba dobod a terméket és gondolkozz el rajta, feltétlenül szükséges-e például a nagyobb adag chipset megvenni, nem lenne-e elég a kisebb kiszerelés is.

Szintén a vásárláshoz kapcsolódó tipp, hogy légy nyitott más márkák kipróbálására: ha másik gyártó terméke olcsóbb, de ugyanúgy megfelel, mint amit eddig használtál, akkor miért ne válts az olcsóbbra? Tudod, a puding próbája az evés! 🙂

Ezenkívül, ételrendelésnél vagy étterembe járásnál sokkal gazdaságosabb, ha magad veszed meg az alapanyagokat és készíted el az ételt – még ha csak alkalmanként is, amikor időd engedi. Ki tudja, lehet, hogy egy szakács veszett el benned!

Vedd igénybe a diákkedvezményeket!

Diákigazolvánnyal nemcsak utazni lehet féláron, de a szórakozás terén is segíthet a spórolással, ugyanis ma már számos helyen találkozhatunk diákkedvezményekkel, például a mozikban vagy különféle szórakozóhelyeken, de akár éttermekben is! Így, ha az első tippben javasolt költségvetéseden az látszik, hogy a pénzed jelentős része ilyen helyekre megy el, érdemes lehet olyan alternatívát keresni, ahol adnak valamilyen kedvezményt diákoknak. Élj a lehetőségekkel!

Válaszd a Diákhitelt!

Végezetül pedig, egy kedvező hitel is nagy segítségedre lehet a spórolásban!

Ha tandíjat is kell fizetned, mindenképpen hasznos megoldás a Diákhitel2 kamatmentes kölcsön a felsőoktatás finanszírozására. Így az egyetemi éveid alatt a tandíj fizetésével nem kell törődni, visszafizetni pedig ráérsz a tanulmányaid befejezése után, kamat és egyéb költségek nélkül, ráadásul jövedelemarányos törlesztéssel!

A szabadfelhasználású Diákhitel1 pedig az élet bármely területén segítségedre lehet, a tanuláshoz kapcsolódó költségektől (úgymint jegyzetek, könyvek) kezdve a lakhatáson (kollégium, albérlet) át a szórakozásig bármire költheted! Ráadásul a hitelösszeg félévente módosítható, így az éppen aktuális anyagi helyzetedhez igazíthatod; hitelkalkulátoraink pedig segítenek abban, hogy megtervezhesd, milyen összegű hitel lenne számodra tökéletes.

Keresd fel weboldalainkat további információkért, hitelkalkulátorokért:

Így tudsz Diákhitelt igényelni

  • Válaszd ki az intézményedet!
  • Jelentkezz be a Neptun rendszerbe!
  • Az Ügyintézés menüpontban válaszd a Diákhitel igénylése lehetőséget!

Ha a Neptun rendszer nem elérhető, akkor a Diákhitel Direkt felületen, vagy Diákhitel Partnerpontjainkon is el tudod indítani az igénylést.

Nézd meg további bejegyzéseinket is!

További híreink