Tipperk a törlesztéshez

Diákhitelt igényelnél, de még gondolkozol rajta? Azt már biztosan tudod, hogy a diákhitel egy kedvező hitelkonstrukció, mondhatni a legjobb hitel a piacon, hiszen nem kell hozzá több, mint hallgatói jogviszony! Leveszi a terhet a válladról a továbbtanulás során, a törlesztéssel pedig ráérsz akkor foglalkozni, amikor a tanulmányaid befejezted és önálló keresettel rendelkezel. Hoztunk még néhány extra tippet is, hogy milyen kedvezményekkel élhetsz, valamint mire figyelj a törlesztésnél!

A Diákhitel törlesztéséről

A visszafizetést a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónaptól kell elkezdeni. Ez alól kivétel, ha hamarabb töltöd be a 45. életéved, mert akkor már az azt követő 4. hónaptól indul a törlesztés.  A törlesztőrészletet évente határozzuk meg a minimálbér és a jövedelem változása alapján. Szuper megoldás ez a jövedelemarányos törlesztés, amely igazodik az aktuális élethelyzetedhez, így nem kell aggódnod a visszafizetés miatt. A következő évre szóló törlesztőrészletről minden decemberben kapsz értesítést. A diákhitel1 és diákhitel2 feltételei is nagyon rugalmasak, így lehetőséged van előtörlesztésre is. Ez termesztésen költségmentes, és bármikor megteheted! Emellett végtörlesztésre is van módod, ami szintén díjmentes!

A törlesztőrészlet befizetése

A törlesztőrészletet minden hónap 12. napjáig kell megfizetni. Ezt banki utalással, vagy online bankkártyás fizetéssel tudod megoldani. A közlemény rovatban minden esetben tüntesd fel a szerződésszámod! Ha szeretnél előtörleszteni, akkor arra is van lehetőséged, ami lehet rendszeres, de eseti is. A lényeg, hogy a közlemény rovatba a szerződésszám mellett mindenképpen írd be az „előtörlesztés” szót is. Amennyiben ez nincs feltüntetve, akkor előteljesítésként számoljuk el a többletfizetést, amely egy törlesztőrészlet esetleges elmaradása esetén nyújt fedezetet számodra. Ha pedig teljes egészében egy összegben szeretnéd kifizetni a hiteled, természetesen erre is van lehetőséged, ugyancsak díjmentesen!

Milyen kedvezmények és lehetőségek vannak a törlesztés során? Jöjjön, egy kis diákhitel gyakori kérdések!

 • Milyen kedvezmények járnak, ha igénybe veszem a Diákhitelt1-et vagy Diákhitel2-t?
  • Célzott állami kamattámogatás, a Diákhitel1 szerződés esetén: a gyermekszületésre vagy megváltozott egészségügyi élethelyzetre tekintettel vehető igénybe.
  • Általános állami kamattámogatás, amennyiben a Diákhitel2-t igényelted.                    
  • Törlesztési kötelezettség szüneteltetését pedig az alábbi esetekben kérheted:
   • új hallgatói jogviszony létesítése esetén
   • egészségügyi élethelyzet esetén
   • gyermekekhez köthető támogatás esetén
 • Hol vannak a rejtett költségek?– Nincs apróbetűs rész, a kamat minden költséget tartalmaz!
 • Online is igényelhetem? – Igen, amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval!

További információkat az alábbi linkeken találsz:

Diákhitel1: https://diakhitel.wpsandbox.introweb.hu/diakhitel1

Diákhitel2: https://diakhitel.wpsandbox.introweb.hu/diakhitel2

Családtámogatási kedvezmények: https://diakhitel.wpsandbox.introweb.hu/csaladtamogatas/

Így tudsz Diákhitelt igényelni

 • Válaszd ki az intézményedet!
 • Jelentkezz be a Neptun rendszerbe!
 • Az Ügyintézés menüpontban válaszd a Diákhitel igénylése lehetőséget!

Ha a Neptun rendszer nem elérhető, akkor a Diákhitel Direkt felületen, vagy Diákhitel Partnerpontjainkon is el tudod indítani az igénylést.

Nézd meg további bejegyzéseinket is!

További híreink