Egyedülálló a magyar diákhitel rendszere – mondja Rákossy Balázs, a Diákhitel Központ újonnan kinevezett vezérigazgatója. Hangsúlyozza, a diákhitel rendszere egyszerre eszköze a felsőoktatási, az ifjúsági és a családpolitikának.

Ön szerint mi a több mint húszéves honi hagyománnyal bíró diákhitelezés legfontosabb szerepe?

A magyar felsőoktatásban jelentős változtatások történtek az utóbbi években. Az alapítványi átalakítással nagyobb összeg áll az egyetemek rendelkezésére, ami a versenyképesség lehetőségét kínálja a magyar felsőoktatásnak. Ennek alapja a tizenkét éve tartó gazdasági fejlődés, amelyet a válságok sem tudtak lelassítani. A 2020ban, a koronavírusjárvány kitörése után kialakított gazdasági modell jó alapot ad arra, hogy az előttünk álló, háborús konfliktus okozta hatásokat is orvosolni tudjuk. A tapasztalható nehézségek ellenére fontos, hogy a felsőoktatás megkapja azokat a forrásokat, amelyek szükségesek: a diákhitel ennek egyik pillére. A Diákhitel Központot az első polgári kormány hozta létre, huszonegy éve járul hozzá a magyar felsőoktatás sikeréhez. Kutatásainkból tudjuk, hogy azon diákhitelt felvevő hallgatók, akik elvégezték az egyetemet, olyan munkahelyekre és pozíciókba kerülnek, amelyek kellő fedezetet biztosítanak a hitelek visszafizetésére: ez átlagosan hat év alatt sikerül. A diákhiteleket inkább támogatásnak tekintjük, mint hitelterméknek, hiszen a szabad felhasználású hitelek esetében rendkívül kedvezményes kamatot számítunk fel, se hitelbírálat, se kezes, se fedezet nem szükséges a felvételükhöz, csupán a hallgatói jogviszonyt kell igazolni. A Diákhitel2 pedig kamatmentes.

Korábban a fiatalok túlnyomó többségben elutasították a hitelt. Hogyan vélekednek róla a most végző gimnazisták?

Felméréseink azt mutatják, hogy a diákok egyre pozitívabban állnak a hitelekhez, amiben nagy szerepe van a pénzügyi tudatosságra nevelő és ösztönző programoknak. Egyre többen gondolják, hogy a diákhitelek értékes pályakezdési támogatások. A kormány és a Magyar Nemzeti Bank jelentős erő feszítéseket tett azért, hogy minél átláthatóbbak és érthetőbbek legyenek a hitelkonstrukciók. A jó megítélést az is támogatja, hogy alacsony a bedőlt hiteleink aránya: mindössze egykét százalék. Tavaly már 2526 ezren fordultak diákhitelért.

A diákhitelek szempontjából hány embert érintett a 2018-ban bevezetett családi kedvezmény?

A diákhitel rendszere egyszerre eszköze a felsőoktatási, az ifjúsági és a családpolitikának. A hitelfelvételt követően ha egy családban megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének felét, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes tartozását elengedjük. A kedvezmény 2018as bevezetése óta már közel 9500 édesanya élt a lehetőséggel. Célunk, hogy a családi kedvezményt kiterjesszük az édesapákra is.

Válságálló konstrukció a magyar diákhitel?

Az elmúlt huszonegy évben több válságot is túlélt a rendszer, és most sem lesz másképp. Arra számítok, hogy a mostani gazdasági helyzetben egyre több diák fogja felismerni, hogy a kedvező hitelek segíthetnek átvészelni a nehéz időszakokat, s így elkerülhető az egyetemi lemorzsolódás.

Várható valamilyen módosítás a hiteltermékekben a nehéz gazdasági helyzet miatt?

Nem tervezzük módosítani a konstrukciókat, egyedül a koronavírusjárvány miatt létrehozott Diákhitel Plusz igénylési lehetősége szűnik meg szeptember 30. után. Sok európai diák tanul Magyarországon, így megfontolandónak tartjuk, hogy rájuk is kiterjesszük a jogosultak körét. Ezenfelül célszerű lenne a határon túli magyar fenntartású felsőoktatási intézményben tanuló hallgatóknak is elérhetővé tenni a Diákhitel2t.

Mi a személyes víziója a Diákhitel Központról?

Nem szeretném rosszabbul csinálni, mint az elődeim. Mindeddig nagyon sikeresen működött a szervezet: több mint ötszázezren igényeltek valamilyen terméket, ami kétszáz ötvenezer diploma megszerzéséhez járult hozzá. A célkitűzésem, hogy növeljük a diákok hozzáférését a termékekhez, valamint még láthatóbbá tegyük a diákhitelek kimagasló lehetőségeit a hallgatóknak.

Miben különbözik a magyarországi diákhitelezés más európai rendszerektől?

A más európai országokban érvényben lévő, diákokat támogató hitelezési rendszerek piaci alapon működnek. Magyarországon a kormány garanciavállalásának köszönhetően olcsóbban tudunk hozzájutni a forrásokhoz. Ezenfelül rendkívül méltányos a törlesztési rendszerünk, például a piaci normákkal ellentétben bármikor ingyenesen előtörleszthetnek az igénylők.

Honnan jutnak hozzá a hitelezéshez szükséges forrásokhoz?

Több mint 240 milliárd forint értékű élő hitelszerződésünk van, amely mögött a kormány áll biztosítékként. A szükséges tőke három fő forrásból származik: a magyar kereskedelmi bankoktól veszünk fel kedvezményes hiteleket, a Magyar Fejlesztési Bank kötvénykibocsátásán keresztül jutunk forráshoz, valamint közvetlen és élő kapcsolatunk van az Európai Beruházási Bankkal is.

Forrás: www.mandiner.hu

Így tudsz Diákhitelt igényelni

  • Válaszd ki az intézményedet!
  • Jelentkezz be a Neptun rendszerbe!
  • Az Ügyintézés menüpontban válaszd a Diákhitel igénylése lehetőséget!

Ha a Neptun rendszer nem elérhető, akkor a Diákhitel Direkt felületen, vagy Diákhitel Partnerpontjainkon is el tudod indítani az igénylést.

Nézd meg további bejegyzéseinket is!

További híreink