CIKKSOROZATUNK 1. RÉSZE

Amit érdemes tudni a törlesztésről

Mikor és miért változik a törlesztőrészlet összege?

Tehát, ha változik a minmálbér összege vagy a jövedelmed, akkor évről-évre változni fog a törlesztőrészleted ősszege is. Fontos tudnod, hogy a változásról, azaz az aktuálisan fizetendő törlesztőrészlet összegéről minden év decemberében küldünk értesítést Diákhitel Direkt fiókodba vagy, ha az nincs, akkor postai úton, levélben.

Nézzük meg egy példával élve, hogy is néz ki ez pontosan a gyakorlatban…
Ha 2022. októberétől megkezdődik törlesztési kötelezettséged, akkor októberben, novemberben és decemberben a 2021. október 31-én érvényes bruttó minimálbér alapján meghatározott részletet kell fizetned és ez az időszak lesz az első törlesztési tárgyéved függetlenül attól, hogy az év melyik hónapjában kezdted meg a törlesztést. Tehát, a példa alapján az októberi, novemberi és decemberi fizetési időszakod az első törlesztési tárgyévednek minősül.
2023-ben lesz a második törlesztési tárgyéved (január-december) és ekkor a 2022. október 31-én érvényes bruttó minimálbér lesz a törlesztőrészlet alapja.
2024 a harmadik törlesztési tárgyéved. Ekkor megvizsgáljuk a két évvel korábbi (a példa esetében a 2022. évi) éves, bruttó jövedelmedet. Ez fogja képezni a törlesztőrészleted alapját. Ha nem volt jövedelmed vagy az alacsonyabb volt, mint a bruttó minimálbér, akkor továbbra is a minimálbér lesz a törlesztőrészleted alapja.

Miért a két évvel korábbi jövedelmet vesszük alapul?
Mert a jövedelmi adatokat az adóbevallás alapján a NAV-al egyeztetjük, viszont már decemberben meg kell küldenünk a következő évre szóló tájékoztató levelet arról, hogy mennyit kell fizetned a következő évben. Így nincs lehetőség lekérdezni az aktuális évi adatokat, hiszen azok még bevallásra sem kerültek.

De mi a helyzet akkor, ha nem Magyarországon élsz vagy nincs Magyarországon bejelentett jövedelmed?
Ebben az esetben a Magyarországon érvényes minimálbér alapján kerül meghatározásra a törlesztőrészlet összege mindaddig, amíg itthon bejelentett jövedelemmel nem fogsz rendelkezni.
Külföldön tartózkodó ügyfelek esetében gyakori, hogy nem a rendelkezésre álló jövedelmi helyzetüknek megfelelően törlesztenek, hanem az itthoni minimálbér alapján. Ennek eredménye, hogy elhúzódik a törlesztési időszak ahelyett, hogy a valós anyagi helyzet alapján felgyorsulhatna a visszafizetés.
Ha külföldön dolgozol, vagy tervezed a kinti munkavégzést, akkor kiemelten ajánljuk figyelmedbe a következő részt.

Mikor és miért változik a törlesztőrészlet összege?

Többletbefizetéseiddel lerövidítheted a futamidőt, könnyebben kalkulálhatsz a jövőre vonatkozóan és fizetési nehézség esetén sem kerülsz rögtön hátralékba.

Amennyiben többet szeretnél törleszteni, mint a kötelezően fizetendő havi törlesztőrészleted, úgy az előtörlesztés és az előteljesítés lehetősége is adott.

Ha többet fizetsz, mint a kötelező törlesztőrészlet összege, a befizetést előteljesítésként értelmezzük és – a beérkezés napján – kamat, tőketartozás sorrendben elszámoljuk.

Ha fizetési nehézségeid adódnának, akkor az előteljesítés révén a később esedékessé váló törlesztőrészletek megfizetését is tudod ez által halasztani. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a törlesztőrészleten felül beérkezett összeget elosztjuk a kötelezően fizetendő törlesztőrészlet összegével és ez alapján kiszámolható, hogy az önkéntesen befizetett összeg milyen időtartamra (hány hónapra) tud halasztást nyújtani számodra a kötelező törlesztőrészletek megfizetése alól.
Amennyiben a banki átutalási megbízás közlemény rovatában, neved és szerződésszámod mellett feltünteted az “előtörlesztés” szót (lehetőség szerint ékezetek nélkül), akkor a beérkező összeget előtörlesztésként, közvetlenül tőketartozásodból írjuk jóvá.

Fontos tudnod, hogy az előtörlesztés lehetőségével a kötelező törlesztés mellett is élhetsz, csak ebben az esetben két külön utalást szükséges indítanod. Egyet a kötelezően fizetendő törlesztőrészlet összegével, a másikat pedig az előtörlesztésre szánt összeggel. Mindkét esetben ügyelned kell az átutalási megbízás helyes közlemény rovatának kitöltésére!

DIÁKHITEL INFORMÁCIÓK

Felhasználható számlaszámaink

Az utalások bármilyen számlaszámról történhetnek és szerződéstől függően az alábbi számlaszámokra fizetheted meg:

 • Diákhitel1, szabad felhasználású hitel esetében: 10032000-01800126-00000000

 • Diákhitel2, kötött felhasználású hitel esetében: 10032000-01800157-00000000

Külföldről történő utalás esetén, ami szintén bármilyen számlaszámról történhet, az alábbi számlaszámokra és adatokkal tudod célba juttatni utalásodat:

Diákhitel1, szabad felhasználású hitel esetében:

 • 10032000-01800126-00000000
 • IBAN: HU48100320000180012600000000
 • MÁK Swift kód: HUSTHUHB
 • Kedvezményezett neve:
 • Diákhitel Központ Zrt. 1027 Budapest Kacsa utca 15-23.
 • Kedvezményezett bankja:
 • Magyar Államkincstár 1054 Budapest, Hold u. 4.

Diákhitel2, kötött felhasználású hitel esetében:

 • 10032000-01800157-00000000
 • IBAN: HU48100320000180015700000000
 • MÁK Swift kód: HUSTHUHB
 • Kedvezményezett neve:
 • Diákhitel Központ Zrt. 1027 Budapest Kacsa utca 15-23.
 • Kedvezményezett bankja:
 • Magyar Államkincstár 1054 Budapest, Hold u. 4.
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Kérjük, segítsd a munkánkat, értékeld, mennyire tetszett a tartalom?