DIÁKHITEL INFORMÁCIÓK

Hogyan lehet Képzési Hitelt igényelni?

2022 szeptember 1-től a Képzési Hitel hiteligénylés befogadásához az alábbi fontos feltételnek kell teljesülnie. Kérjük előzetesen vizsgáld meg a lenti feltételek teljesülését, mert csak a felsorolt feltételek megléte esetén tudjuk befogadni illetve feldolgozni a hiteligénylésedet.

 • Magyar állampolgárság vagy megfelelő tartózkodási státusz
  A Képzési Hitelt csak magyar állampolgárok, menekültként elismertek, bevándoroltak, letelepedettek, vagy törvény alapján állandó tartózkodásra jogosultak vehetik igénybe.

 • Bejelentett állandó lakcím
  A Képzési Hitelt csak akkor tudod igénybe venni, ha állandó lakóhelyedet a személyi adat és lakcímnyilvántartásba bejelentetted.

 • 18-55 év közötti életkor
  A Képzési Hitelt 18. évesnél idősebbek és 55 évnél fiatalabbak igényelhetik. Amennyiben életkorod nem a 18-55 év közötti sávba esik, úgy hiteligénylésedet nem tudod benyújtani.

 • Ügyfélkapus hozzáférés megléte
  A Képzési Hitelek kizárólag online módon igényelhetők. Az igényléshez rendelkezned kell Ügyfélkapus hozzáféréssel. Amennyiben ez még nem áll rendelkezésedre, úgy kérjük a hiteligénylést megelőzően látogass el az ügyfélkapu oldalra (ugyfelkapu.gov.hu) és a „Regisztráció” gomb kiválasztása után kövesd az ott szereplő tennivalókat. Azt így megszerzett Ügyfélkapus elérés birtokában térj vissza a Diákhitel Direkt felületre és nyújtsd be a hiteligénylést!

 • Már megkezdett képzésre igényelhető hitel
  A hiteligénylésben megjelölt képzési adatokat csak a képzés indulását követően tudjuk ellenőrizni, emiatt az ellenőrzés és a hitel folyósítása csak a képzés kezdő időpontját követő napokban történik meg, akkor is, ha a hiteligénylését a képzés kezdő időpontja előtt nyújtottad be.

 • Nincs korábbi diákhitel szerződésből eredő lejárt tartozás
  Amennyiben korábban kötöttél már a Diákhitel Központtal bármilyen típusú kölcsön- vagy hitelszerződést, és ezen szerződésedből eredően lejárt tartozásod van, annak kiegyenlítéséig sajnos újabb hitelt nem igényelhetsz, illetőleg akkor sem tudjuk teljesíteni hiteligénylésedet, ha korábbi tartozásod a Diákhitel Központ részéről elengedésre került.

Az igényléshez mindenképp kell!

Az igénylés során az alábbi dokumentumokra, illetve az ezekben a dokumentumokban szereplő adatokra lesz szükséged. Kérjük ezeket készítsd el!

 • személyazonosító okmány*

 • lakcímkártya

 • adókártya

 • saját névre szóló bankszámla száma

 • oktatási azonosító

* (személyazonosító igazolvány, útlevél, 2001. január 1-jét követően kiállított gépjárművezetői engedély, menekült/letelepedett vagy bevándorolt státuszt igazoló személyazonosító igazolvány, EGT állampolgár tartózkodási engedélye, állandó tartózkodást igazoló okmány)

DIÁKHITEL INFORMÁCIÓK

Az alábbi feltételek teljesítésére is szükség lesz

Az alábbi feltételek teljesülésére lesz szükség, amelyek többségét a Diákhitel Központ az érintett adatokat közhitelesen nyilvántartó közigazgatási szervek részvételével ellenőriz, de bizonyos dokumentumokat Neked kell feltöltened:

 • a képzési díj 20%-ának megfelelő önerő befizetését igazoló okirat (a felnőttképző által kiállított számla, vagy az átutalási tranzakció képernyőképe, esetleg egyéb dokumentum) feltöltése általad elektronikus formátumban (.pdf, .jpg, .tiff, vagy .png) Diákhitel Direkten

 • legalább középfokú végzettség megléte, felnőttképzés esetén igazoló dokumentumról (pl. szakmunkás bizonyítvány, technikusi, oklevél, érettségi, diploma) készült másolat (pdf vagy képfájl) feltöltése általad elektronikus formátumban (.pdf, .jpg, .tiff, vagy .png) Diákhitel Direkten

 • köztartozásmentesség fennállása (mi ellenőrizzük)

 • büntetlen előélet (mi ellenőrizzük, de erkölcsi bizonyítvány opcionálisan feltölthető igénylés után az elkészült Diákhitel Direkt fiókodból)

 • a hiteligényléskor fennálló gyermekek otthongondozási díjára vagy ápolási díjra való jogosultság fennállása, illetve a hiteligénylés benyújtását megelőző 12 hónapban* folyamatosan fennálló:

  • társadalombiztosítási jogviszony (mi ellenőrizzük)
  • vagy hallgatói jogviszony (mi ellenőrizzük)
  • vagy köznevelési intézményben tanulói jogviszony (mi ellenőrizzük)
  • vagy szakképző intézményben tanulói/felnőttképzési jogviszony (mi ellenőrizzük)

*A 12 hónap összeállhat több tételből, például 6 hónap TB jogviszonyból és 6 hónap hallgatói jogviszonyból is (Fontos! a TB jogviszonyba nem számít bele a közfoglalkoztatás és az álláskeresési támogatás járadék igénybevételének időszaka)

DIÁKHITEL INFORMÁCIÓK

Diákhitel Számla

Költségeid csökkentése érdekében 2023 júliusától kedvezményes számlavezetési szolgáltatás érhető el Diákhitel Számla néven, melyet együttműködő banki partnereink, az Erste Bank, Gránit Bank, MBH Bank és OTP Bank biztosítanak számodra.

Ettől az időponttól kezdve azoknak a hallgatóknak, akik új Diákhitel1 szerződést kötnek, a Diákhitel Központ már csak a hiteligénylő által kiválasztott pénzintézetnél vezetett kedvezményes Diákhitel Számlára utalja az összeget.

Azok az ügyfeleink, akik korábban már igényelték Diákhitel1, Diákhitel2 vagy Képzési Hitel termékünket, és diákhitelük még folyósítási szakaszban van, szintén lehetőségük van partnereinknél kedvezményes számlacsomagra áttérni.

A hiteligénylés alapján a Diákhitel Központ a hallgatói jogviszonyánod fennállására vonatkozó ellenőrzést végez (az őszi szemeszterben szeptember 1-jét; a tavaszi szemeszterben február 1-jét követően) és azt követően adja át személyes és elérhetőségi adataidat az általad kiválasztott Bank részére, kedvezményes Diákhitel Számla megnyitása érdekében. A kiválasztott bank a megadott elérhetőségen keres fel a számlanyitással kapcsolatban.